BLOG - Overproductie in de kledingindustrie

BLOG - Overproductie in de kledingindustrie

Wist je dat overproductie in de kledingindustrie een groot probleem is dat niet alleen leidt tot verspilling, maar ook schade toebrengt aan het milieu? Het is schokkend om te weten dat kledingbedrijven jaarlijks meer dan 140 miljoen kilogram aan kleding vernietigen in Nederland alleen!


Hoe komt dit eigenlijk? Het is deels te wijten aan het fast fashion business model, waarbij nieuwe collecties snel op de markt worden gebracht om de consument continu te verleiden tot het kopen van nieuwe kleding. Maar ook de voorraadbeheersing van kledingbedrijven speelt een rol. Vaak produceren ze meer kleding dan nodig om hun productieproces draaiende te houden, waardoor er enorme voorraden ontstaan die niet verkocht worden.


Gelukkig zijn er oplossingen om dit probleem aan te pakken. Kledingbedrijven kunnen bijvoorbeeld werken met just-in-time productie en meer aandacht besteden aan voorraadbeheer om overschotten te voorkomen. Ook kunnen duurzamere materialen en productiemethoden helpen om de impact op het milieu te verminderen.


Maar ook als consument kun je bijdragen aan een meer duurzame mode-industrie. Kies bijvoorbeeld voor tweedehands kleding of duurzamere en ethisch geproduceerde kleding bij je aankopen.


Gelukkig zijn er ook in Nederland initiatieven die strijden tegen overproductie, zoals de motie van de Tweede Kamer om de vernietiging van onverkochte kleding te verbieden. Ook zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor een meer duurzame en eerlijke mode-industrie.


Laten we ons bewust worden van het probleem van overproductie in de kledingindustrie en stappen ondernemen om dit te verminderen. Op deze manier kunnen we bijdragen aan een meer duurzame en eerlijke toekomst voor de mode-industrie.


Foto credtis: Ron Lach

Read more

BLOG - Waarom Upcyclen?

BLOG - Waarom Upcyclen?

Duurzame Textiel Merchandise

Duurzame Textiel Merchandise

BLOG - De voordelen van niet duurzaam & verantwoord te werk gaan

BLOG - De voordelen van niet duurzaam & verantwoord te werk gaan

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.