De Nieuwe UPV-Wetgeving 2024: Wat moet u weten en hoe kan uw bedrijf zich voorbereiden?"

De Nieuwe UPV-Wetgeving 2024: Wat moet u weten en hoe kan uw bedrijf zich voorbereiden?"

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat vanaf 2024 nieuwe wetgeving met betrekking tot uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) van kracht wordt. Deze wetgeving legt producenten en importeurs van textielproducten nieuwe verantwoordelijkheden op met betrekking tot recycling en hergebruik. In dit artikel bekijken we wat de UPV-wetgeving inhoudt, welke verplichtingen het met zich meebrengt en hoe uw bedrijf zich hierop kan voorbereiden.

De UPV-Wetgeving in een Notendop

De UPV-wetgeving, die vanaf 2024 van kracht wordt, verplicht producenten en importeurs van textielproducten om een passend innamesysteem te bieden voor gebruikte kleding en textiel. Dit systeem moet bijdragen aan recycling en hergebruik van deze materialen. Het doel is om de textielindustrie te verduurzamen en afval te verminderen.

Wie valt onder de UPV-Wetgeving

De wetgeving is van toepassing op producenten en importeurs die textielproducten voor het eerst op de Nederlandse markt aanbieden. Dit omvat zowel nationale als internationale partijen. Het betekent dat zowel lokale bedrijven als internationale merken die textielproducten op de Nederlandse markt brengen, zich aan de UPV-verplichtingen moeten houden.

Wat moet u doen

Om te voldoen aan de UPV-wetgeving, moet u als producent of importeur een innamesysteem opzetten dat consumenten in staat stelt om gebruikte textielproducten in te leveren voor recycling en hergebruik. U moet jaarlijks rapporteren bij Rijkswaterstaat over de hoeveelheid verkochte textielproducten en de voortgang richting de doelstellingen van de wetgeving.

Doelstellingen: vanaf 2025 50% recycling 

De UPV-wetgeving stelt ambitieuze doelstellingen voor recycling en hergebruik. Tegen 2025 moet minstens 50% van de in de handel gebrachte hoeveelheid textiel worden gerecycled en/of voorbereid voor hergebruik, waarvan minstens 20% voorbereiding voor hergebruik en 10% voor hergebruik in Nederland. Tegen 2030 moet dit percentage stijgen naar minstens 75%.

Voorbereiding op de toekomst

Om aan de UPV-wetgeving te voldoen en tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk te verkleinen, kunt u overwegen om samen te werken met gespecialiseerde textiel-upcyclingbedrijven zoals Atelier Jungles. Wij hebben de expertise en ervaring om u te helpen bij het opzetten van efficiënte innamesystemen en het recyclen van gebruikte textielproducten.

Neem contact op

De nieuwe UPV-wetgeving van 2024 legt producenten en importeurs van textielproducten aanzienlijke verantwoordelijkheden op met betrekking tot recycling en hergebruik. Het is van essentieel belang om u goed voor te bereiden op deze veranderingen om zowel aan de wettelijke verplichtingen te voldoen als bij te dragen aan een duurzamere textielindustrie.

Bent u op zoek naar deskundig advies en ondersteuning om uw bedrijf voor te bereiden op de UPV-wetgeving? Neem contact op met Atelier Jungles voor maatwerkoplossingen en duurzame textielbeheerstrategieën.

Read more

Duurzame kleding productie: De voordelen van lokale samenwerking

Duurzame kleding productie: De voordelen van lokale samenwerking

Lokaal Ambacht: Handgemaakte Textielproductie in Nederland

Lokaal Ambacht: Handgemaakte Textielproductie in Nederland

Duurzame Textiel Merchandise

Duurzame Textiel Merchandise

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.