BLOG - De ware kostprijs van goedkope kleding

BLOG - De ware kostprijs van goedkope kleding
Op 24 april 2013 stortte een acht verdiepingen tellend gebouw genaamd Rana Plaza in Savar, Bangladesh, in elkaar. Dit gebouw was gevuld met kledingfabrieken waar meer dan 5000 werknemers werkten. Helaas hebben meer dan 1100 werknemers hun leven verloren bij deze tragedie.

Deze tragische gebeurtenis heeft de wereld geschokt en de aandacht gevestigd op de gevolgen van de fast fashion-industrie. Deze industrie is gericht op het maken van goedkope kleding die snel wordt geproduceerd en geconsumeerd. Maar wat is het echte kostprijs van goedkope kleding?

Veel kledingfabrieken in Bangladesh betalen hun werknemers slechts een fractie van het minimumloon en bieden onveilige werkomstandigheden. Werknemers werken vaak meer dan 12 uur per dag, 7 dagen per week en hebben geen toegang tot veiligheidsvoorzieningen zoals brandblussers en evacuatieplannen. Rana Plaza was helaas een extreem voorbeeld van de gevaren van deze omstandigheden.

Na de instorting van Rana Plaza is er wereldwijd aandacht besteed aan de omstandigheden van werknemers in de kledingindustrie. Er zijn verschillende initiatieven opgericht om deze omstandigheden te verbeteren, zoals certificeringsprogramma's en ethische modebedrijven.

Als consumenten kunnen we ook een rol spelen in het ondersteunen van ethische en duurzame mode. Door te kiezen voor kleding die is geproduceerd onder veilige en eerlijke omstandigheden, kunnen we bijdragen aan een verandering in de industrie.

Dus de volgende keer dat je een goedkoop kledingstuk koopt, bedenk dan wat de echte kostprijs is. Is het de moeite waard om te betalen voor de gezondheid en het welzijn van iemand anders? Laten we samenwerken om de kledingindustrie veiliger en eerlijker te maken voor iedereen.

Foto credits: Mehmet Turgut Kirkgoz

Read more

BLOG - Waarom kleding laten maken in Nederland?

BLOG - Waarom kleding laten maken in Nederland?

Duurzame Textiel Merchandise

Duurzame Textiel Merchandise

BLOG - Maatwerk vs. Massaproductie

BLOG - Maatwerk vs. Massaproductie

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.