Duurzaam shoppen, Waarom?

Duurzaam shoppen, Waarom?-Atelier Jungles

Duurzame kleding

wordt gemaakt van duurzame en ecologische stoffen. Maar wat is er dan zo slecht aan die synthetische stoffen die helemaal niet duurzaam zijn? En waarom zijn duurzame materialen dan zoveel beter voor het milieu? En hoe komt het dat grote modeketens niet kiezen voor duurzame stoffen als die zoveel beter zijn? Die vragen zal ik even voor je beantwoorden!

Allereerst, de meeste kleding die geproduceerd wordt door de grote modeketens zijn negen van de tien keer gemaakt van synthetische stoffen. Om deze kledingstoffen te produceren zijn bijvoorbeeld fossiele grondstoffen nodig. Maar er zijn nog een aantal nadelen van de productie met synthetische materialen:

  • Grote hoeveelheid uitstoot van CO2 (het broeikaseffect).
  • Belanden microvezels in de oceanen, en die dus weer in onze waterwegen.
  • Hebben synthetische stoffen veel water en energie nodig.

Duurzame stoffen

Het produceren van duurzaam textiel is uiteraard niet volledig CO2 neutraal. Maar er is wel degelijk een groot verschil. Zo wordt er over het algemeen al ongeveer 70% minder water en ongeveer 60% minder energie verbruikt.

  • Worden de katoenplanten voor ecologisch katoen niet met chemische middelen behandeld.
  • Worden de materialen natuurlijk gekleurds door bijvoorbeeld planten te gebruiken in plaats van synthetische kleurmiddelen.
  • Wordt het waster van de productie gezuiverd en hergebruikt zodat deze niet in ons systeem terecht komen.
  • Komen er door het gebrek aan synthetische materialen geen microplastics in de zeeën en rivieren terecht.

Toch wel een flink verschil...

Footprint verlagen

Maar veel mensen maken de fout dat het bij duurzame kleding alleen gaat om de materialen en het milieu. Een groot deel van duurzaamheid is ook het behandelen van de mensen in de gehele keten. Van de katoenboer tot aan de naaisters in de fabrieken. Er hoort niemand te lijden. En daar gaat het nou juist vaak mis. Omdat een eerlijk loon door de hele keten natuurlijk vrij kostbaar is, (denk alleen al aan alle mensen die jouw item in handen hebben gehad voor het in je kast hangt) wordt de stof met meter natuurlijk duurder. Ook begrijp je misschien wel dat de duurzame  en milieubewuste manier meer tijd en geld kost dan de “reguliere”. Zo bestaat het dus eigenlijk niet, dat een t-shirt van 4,99 guilt free kan worden geshopt.

Je kan natuurlijk nooit zeker weten of jouw kleding eerlijk en veilig gemaakt is, wat er ook op het labeltje staat, daarom heb ik één hele belangrijke tip; Stel vragen! Aan het merk, de winkel of  die webshop. Alleen dan kan je met een gerust hart shoppen, en zeg nou zelf, dat draagt toch een stuk lekkerder?

X Ebru.

Hi, mijn naam is Ebru en ik ben een fashion design stagiaire bij Atelier Jungles. Ik ben 21 jaar oud en zit in de laatste jaar van mijn opleiding. Ik ga merendeels creatief aan de slag met alles omtrent het ontwerpen, fotograferen en content creëren. Verder jou ik heel veel van fotografie, films, kunst en muziek.

 

Read more

Holiday (sustainable) Gift Guide-Atelier Jungles

Holiday (sustainable) Gift Guide

Atelier Jungles X SFGC

Atelier Jungles X SFGC

How we calculate our prices

How we calculate our prices

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.